Portal kami menggunakan cookies untuk meningkat serta memberikan pengalaman personalisasi kepada anda . Dengan melayari portal ini, anda bersetuju dengan penggunaan cookies. Kami telah mengemas kini Dasar Privasi kami. Klik pada butang untuk memeriksa Dasar Privasi kami.

Blog Post

APA ITU DOCKER?

APA ITU DOCKER?

Docker ialah sebuah perisian komputer yang membolehkan pemayaan tahap sistem pengendalian, turut dikenali sebagai “containerization” (pengkontenaan). Ia dikeluarkan pada julung kalinya pada tahun 2013 dan dibangunkan oleh Docker, Inc.

Docker dipakai untuk menjalankan pakej-pakej perisian yang dipanggil “kontena”. Kontena berlainan adalah terasing dengan kontena lain dan memberkas aplikasi, peralatan, arkib dan fail penataan masing-masing namun masih boleh berkomunikasi antara satu sama lain menerusi saluran-saluran khusus. Semua kontena dijalankan oleh satu inti sistem pengendalian tunggal lantas lebih ringan berbanding mesin maya. Kontena dibuat daripada “imej” yang menyatakan apa yang patut dikandunginya. Imej selalunya dibuat dengan menggabungkan dan mengubahsuai imej-imej yang dimuat turun daripada gedung-gedung awam.

Apa itu Docker Container?

Docker adalah virtualized run-time environment di mana pengguna dapat mengasingkan aplikasi dari sistem yang mendasari. Container ini adalah unit ringkas dan mudah alih di mana anda boleh memulakan aplikasi dengan cepat dan mudah.

Ciri yang berharga adalah standardisasi persekitaran pengkomputeran yang berjalan di dalam container. Bukan hanya memastikan aplikasi anda berfungsi dalam keadaan yang sama, tetapi juga memudahkan perkongsian dengan rakan sepasukan yang lain.

Oleh kerana kontena bersifat autonomi, mereka menyediakan pengasingan yang kuat, memastikan mereka tidak mengganggu kontena lain yang sedang berjalan, serta pelayan yang menyokongnya. Docker mendakwa bahawa unit-unit ini “memberikan kemampuan pengasingan terkuat dalam industri”. Oleh itu, anda tidak perlu risau untuk memastikan mesin anda selamat semasa membangunkan aplikasi.

Tidak seperti mesin maya (VM) di mana virtualisasi berlaku di peringkat perkakasan, kontena maya di lapisan aplikasi. Mereka dapat menggunakan satu mesin, berbagi kernelnya, dan memvisualisasikan sistem operasi untuk menjalankan proses terpencil. Ini menjadikan container sangat ringan, membolehkan anda menyimpan sumber daya yang berharga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Posts